A légfűtésről

Hőlégbefúvó, vegyestüzelésű kazán 

A meleglevegős kazán működése

A szokásos radiátoros fűtés mellett vegyük számításba a befújásos légfűtést, vagyis a közvetlenül az épület helyiségeibe kényszerített levegővel történő fűtést. A hőlégbefúvásos rendszer, amely raktárak, csarnokok, ipari üzemek, szociális helységek, irodák mellett a mai családi házakban, nyaralókban is alkalmazhatók.


A befúvott levegő fűtése egy egyszerű és költséghatékony, modern fűtési rendszer.

A légfűtés működési elve: a kályha, de nevezhetjük kazánnak is,felmelegíti azt a levegőt, amely áthalad a porszűrőn és a szellőzőcsatornákon keresztül jut az egyes helyiségekbe.
A légbevezető csatornák alapkivitelben készülhetnek horganyzott fémlemezből és ásványgyapottal szigetelve, alufóliával burkolhatók, vagy üvegszálasak, megerősített hálós fóliával burkolhatók. Az alumínium csövek a mindennapi használat során sokkal hangosabbak lehetnek, ezért esetleg lehet műanyagra cserélni.


A meleglevegős kályha előnye,hogy a levegő a hőhordozó, a hő a kályha bekapcsolása után néhány pillanat múlva már rendelkezésre áll. A légfűtés sajátossága lehetővé teszi a helyiség gyorsabb felfűtését, és ezáltal a komfortérzet növelését és a költségmegtakarítást.


Hogyan működik?

A hőlégbefúvó tűzterét egy nagyon hatékony légköpeny veszi körül, amelyben a levegő felmelegszik, majd egy légterelő rendszeren keresztül a felső lapján elhelyezkedő levegőkimenetekhez jut. A hatékony és csendes axiálventilátor a levegő áramlásáért és nyomásáért felelős. Ezekhez a kimeneti nyílásokhoz lehet csatlakoztatni a levegő szállító csöveket, mely a meleg levegőt eloszthatja a különböző helyiségekben, és az elosztók használatának köszönhetően teljes hőlevegő-elosztási rendszert alakíthat ki a helyiségek körül.
Csövezés nélkül egy hőlégbefúvó kályha kb.-8-10 méter távolságba tud még meleg levegőt eljuttatni.
Amennyiben nem egy helységet kívánunk fűteni és ezeknek nincs kapcsolata a kályha helységével, gondoskodni kell arról, hogy az adott helységből lehessen a hideg levegőt eljuttatni a hőlégbefúvó kályhához. Ezt külön csövezéssel lehet megoldani.


A meleglevegős befúvós fűtési rendszer előnyei:
-néhány perc alatt megkezdi a helység fűtését.
-nincs fagyveszély szemben a vízfűtéses rendszerekkel.
-a telepítés költsége a töredéke a víz-központifűtéshez képest.
-fa, pellet vagy brikett tüzelőanyag használatával megújuló energiának számít

-egyszerű működés, alacsony meghibásodási esély

Hőlégbefúvó, vegyestüzelésű kazán