Vezérlés, működés

A KG CS-20 tipusű hőlégbefúvós kazán szabályzó működése

1. A levegő mennyisége és a szilártüzelésű hőlégbefúvó kályha hatékony működése

Az égési folyamat lefolyása függ a felhasznált tüzelőanyagtól és annak paramétereitől, fűtőértéktől és páratartalomtól, valamint attól, hogy maga a reakció milyen körülmények között megy végbe . Ha az égés hatékony, az garantálja az elégetett anyagban tárolt energia jó felhasználását. Itt az egyik kulcselem a megfelelő égési levegő bevitel.
A túl kevés oxigén hatására túl alacsony hőmérsékleten megy végbe az égés, ami az ún tökéletlen égés, ahol mérgező szén-monoxid képződik és tüzelőanyag pazarlásba kerül . Az égést ezért mindig optimálisan kell levegővel táplálni, mert a kis levegőmennyiség alacsony hőmérsékletet jelent, ami viszont lehetetlenné teszi a keletkező füstben lévő anyagok elégetését. A légkörbe kerülésük túlzott környezetszennyezést és a bennük tárolt fel nem használt energiával összefüggő gazdasági veszteségeket jelent.
A felesleges levegő ugyanolyan veszélyes lehet az optimális égés szempontjából . A túl magas hőmérséklet lehűtheti a füstgázokat és ezáltal rontja a hatásfokot. Ha túl sok a levegő, akkor a keletkezett energia a füstgázokkal együtt távozik.
Az égésevegőt szállító ventilátornak nagyon pontosan kell működnie. A készüléket tehát a kazán automatika vezérli érzékelője által küldött jel alapján, mely a fűtött levegő köpeny hőmérsékletét méri és megfelelően szabályozza a légáramlást a ventilátorban. Ez a ventilátor fordulatszámának csökkentésével vagy növelésével történik .
Működése:
A vezérlőt 70 C °-ra állítottuk, tehát a fútött levegőköpenyben ekkora hőfokot szeretnénk elérni. A vezérlő szabályozza az égési levegő ventilátort , amely addig fúj, amíg el nem éri a kívánt 70 fokos hőmérsékletet a levegő a kályha magot körülvevő légköpenyben. Ha a hőmérséklet magasabb mint 70 C°, a vezérlő leállítja a ventilátor működését, ami egyben leállítja a levegőellátást és lehetővé teszi a hőmérséklet stabilizálását. Ha a hőmérséklet 70 fok alá csökken, a fúvó újraindul, és a kívánt értékig működik .
Ezeket a folyamatokat nem hirtelen indítással teszi, hanem fokozatosan emeli a fordulatszámot.
A ventilátor kiegészítő felszerelése egy csappantyú, amely automatikusan lezárja a ventilátor levegőbemenetét a leállítás után. Ez a mechanizmus megakadályozza a levegő bejutását a kazánba, ilyenkor a tűz intenzitása szinte nullára csökken.
Amennyiben huzamosabb ideig nem kell indulnia, bizonyos beállított időközönként és erősséggel levegőt adagol így biztosított, hogy a tüzelőanyag égése ne szünjön meg.


2. A vezérlő másik feladata a meleg levegő ventilátor be- és kikapcsolása a beállított hőmérséklet függvényében. Ha a hőmérséklet meghaladja a kívánt értéket, a szabályozó bekapcsolja a ventilátort és elkezdi a fűtést.
Ha a tűz kialszik a kazánban, vagy a hőmérséklet a szabályozón beállított érték alá csökken leállítja a ventilátort. Ez megakadályozza a ventilátor szükségtelen működését, ami jelentősen befolyásolja annak élettartamát és csökkenti az elektromos árammal kapcsolatos költségeket.